BEHENDIGHEID & HOOPERS

Behendigheid

Bij behendigheid (ook bekend als agility) loop je samen met je hond zo snel mogelijk een parcours waarbij je hond toestellen als sprongen, tunnels, wip, slalom en raakvlaktoestellen moet nemen. 

 

Waarom behendigheid?

Behendigheid is samenwerken met je hond, jullie vormen samen een team en jij motiveert hem om zo goed en zo snel mogelijk het parcours af te leggen. De handler mag de hond of de hindernissen tijdens het lopen van het parcours niet aanraken, er mogen alleen aanwijzingen gegeven worden door middel van de stem en/of gebaren. Het merendeel van de honden vindt het geweldig om de hindernissen te overwinnen; honden zijn vaak erg gemotiveerd om te luisteren, maar ook om samen met jou hun snelheid en atletisch vermogen te verbeteren. 

 

Voor wie is behendigheid geschikt ?

Cursisten die met hun hond de VEG-cursus hebben doorlopen met voldoende resultaat kunnen kiezen voor Behendigheid. Maar zoals bij elke hondensport, draait het er ook bij behendigheid om dat je samen met je hond plezier kan hebben.  Maar het spreekt ook voor zich dat een tunnel, slurf en band niet voor elk hondenras toegankelijk is. Voor erg grote, zware honden maar ook voor honden die door een lang lichaam in combinatie met korte poten minder goed kunnen springen, is behendigheid minder geschikt.

 

Er zijn cursussen op drie niveaus:  

Behendigheid 1 Beginners

Behendigheid 2 Gevorderden

Behendigheid 3 Ver-gevorderden

 

U start met de cursus Behendigheid 1. Deze cursus duurt 10 lessen en wordt afgesloten met een gezamenlijke wedstrijd.

 

Nadat u de Behendigheid 1 met goed gevolg hebt afgesloten, kunt u doorstromen naar  Behendigheid 2  en vervolgens naar Behendigheid 3. Deze twee cursussen bestaan eveneens uit 10 lessen en worden afgesloten met diverse wedstrijden


Hoopers

Hoopers is een leuke en volwaardige opzichzelfstaande hondensport. Het is een sport met minder fysieke eisen dan bij Behendigheid en is daarom geschikt voor een bredere groep honden  en eigenaren. 

 

Het aanleren van deze hondensport gebeurt bij ons ‘zonder druk’. Het is tenslotte de bedoeling dat het vooral leuk blijft. Hoopers is een volwaardige sport en kan naast elke andere hondensport beoefend worden, zonder dat dit conflicteert. 

 

Aangepaste hindernissen zorgen voor een minimale lichamelijke belasting voor zowel de hond als de handler. De hindernissen bestaan uit hoops (bogen), tonnen en tunnels. Alles gebeurt gelijkvloers, in vloeiende lijnen en er zijn geen sprongen of hoogtetoestellen aanwezig in het parcours. De handler dirigeert de hond zoveel mogelijk op afstand en als einddoel zonder mee te lopenDit maakt de sport daarom ook geschikt voor een aantal mensen met een lichamelijke beperking.

 

Ervaar zelf hoe leuk het is en hoeveel plezier de hond hieraan beleeft.